Wat heb je als onderwijsinstelling aan Azure AD? Véél!
Blogs
9-7-2019
We leven in een wereld vol technisch vernuft. Heel fijn, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Roosters, dossiers, toetsen: de gemiddelde medewerker bij een onderwijsinstelling heeft zoveel gebruikersnamen en wachtwoorden dat het hem duizelt. En toch heb je ze nodig, want alleen daarmee kun je al die verschillende bronnen benaderen. Goed nieuws: het kan simpeler. Wortell biedt een overkoepelende inlogmethode die ervoor zorgt dat je slechts één gebruikersnaam en wachtwoord hoeft te onthouden. Superveilig – en je hebt al je accounts onder één dak. Hoe dit heet? Azure AD. Wat kun je hier nu precies mee winnen?
Azure AD in een notendop
Azure AD is een spin in het web, de poortwachter die controleert wie je bent en of je naar binnen mag. Alle digitale diensten die je als onderwijsinstelling gebruikt, koppelen we aan Azure AD. Het resultaat: jij logt altijd veilig in – op dezelfde manier – om toegang te krijgen tot jouw applicatie. Indien nodig voeren we een extra check uit, bijvoorbeeld middels een sms’je of authenticatie-app. Vervolgens heb je toegang tot het roostersysteem, de leeromgeving of een andere bron. Al die accounts zijn namelijk gekoppeld aan Azure AD, dé vertrouwde 'toegangspoort' naar al jouw platformen.Wat zijn de drie voornaamste voordelen?
1. Je hebt één manier van aanmelden én je kunt de veiligheid goed bewaken. Als onderwijsinstelling kun je namelijk controlemomenten inbouwen. Daarmee geef je aan dat een aanmelding mag worden goedgekeurd óf dat de medewerker extra informatie moet opgeven. 2. Azure heeft slimme systemen die afwijkend gedrag herkennen. Stel, een docent staat voor de klas en wil beginnen met de les. De leerling opent snel de digitale leeromgeving en voert driemaal een verkeerd wachtwoord in op het account van de docent. Normaliter zou het betreffende account worden geblokkeerd. Azure AD doet dat niet, want die herkent de aanmeldpoging van de leerling en legt deze naast zich neer. 3. Je stapt over naar een cloudplatform dat altijd en overal benaderbaar is. Maar je kunt óók een apparaat kopen en zo tegen Magister praten. Gebruik je Azure AD, dan heb jij de controle over wat er met je data gebeurt. Ziet Azure AD bijvoorbeeld dat iemand inlogt via een onbekend apparaat, dan krijgt deze persoon toegang tot zijn account mét beperkingen. Zo kan hij geen screenshots maken of bestanden downloaden uit Magister – handelingen die alléén zijn toegestaan via apparaten van de onderwijsinstelling.Azure AD stelt onderwijsinstellingen in staat om extra veiligheidsmaatregelen toe te passen op gekoppelde bronnen. Is het toegestaan om een screenshot te maken van deze data? Om ze lokaal op te slaan? Of om ze te kopiëren in Whatsapp?