Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner
#1 Microsoft partner van NL
Console Werken bij

[Video] NS: Met een HoloLens de trein in

Blogs
26-9-2017

Nederlandse Spoorwegen (NS)

Een aantal maanden geleden kwam er een groepje collega’s van de NS bij ons om de mogelijkheden van augmented reality te ontdekken. Wij organiseerden een brainstormsessie kwamen al gauw uit op het trainingsproces van monteurs. Benieuwd welke rol de HoloLens daarin kan spelen?

Flexibel verplichte trainingen volgen

De mensen in het opleidings-/cursustraject zijn nu gebonden aan een situatie waarin trainingen worden georganiseerd op bepaalde tijdstippen in enkele hoofd werkplaatsen. Wanneer deze trainingen ook gevolgd kunnen worden met behulp van augmented reality zijn de monteurs niet langer gebonden aan beschikbaarheid van materiaal en specifieke tijden en locaties, maar kunnen zij in hun eigen lokale werkplaats met de Microsoft HoloLens iedere training volgen! De voordelen hiervan zijn dat de monteurs minder afhankelijk zijn van een vastgesteld lesrooster, ze kunnen hun trainingstijden zelf indelen. Wanneer ze even een uurtje tussendoor over hebben, kunnen ze een training volgen zonder dat er een docent bij komt kijken. Op deze manier kun je ook flexibeler inspelen op nieuw materiaal dat nog niet beschikbaar is. Zo kunnen mensen van te voren al het benodigde certificaat behalen.

Proof of Concept: het werkt!

Na de brainstorm hebben we een Proof of Concept gebouwd. Een test-applicatie waarin we de besproken mogelijkheden daadwerkelijk laten zien en kunnen testen. Stel je eens voor: je staat als monteur in een trein en je zet de Microsoft HoloLens op. Dan zie je direct een extra laag over de werkelijkheid (dat is augmented reality) waarin de specificaties van de trein worden gegeven. Het type trein bijvoorbeeld, maar ook de onderdelen die kapot zijn. Wanneer de monteur klikt op het onderdeel dat om onderhoud vraagt, komt er meer informatie over dat specifieke onderdeel in beeld. Informatie zoals schema’s, reparatiemethodes en zelfs een assistentieknop waarmee hulp van buiten (een specialist bijvoorbeeld) ingeroepen kan worden.
"Op het moment dat je als monteur de trein in stapt, krijg je dus alle benodigde informatie die je nodig hebt om deze te maken. Je kunt deze technologie gebruiken in het echt, maar ook in een training."

De reacties

We hebben het Proof of Concept gepresenteerd op het jaarlijkse cloud event van de NS. Er waren maar liefst 300-400 werknemers aanwezig en wij hebben alleen maar positieve reacties ontvangen. Het gaat namelijk echt tijd opleveren: reparaties kunnen sneller uitgevoerd worden, nieuwe dingen kunnen gemakkelijk geleerd worden en de monteurs zijn niet gebonden aan vaste trainingswerkplaatsen of vaste lestijden. Iedere monteur kan zichzelf bijscholen op het moment dat hij dat leuk vindt en daar tijd voor heeft.