Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner
#1 Microsoft partner van NL
Console Werken bij

Tijd voor ‘Azure Virtual Desktop’ en Windows 365! Wat betekent dit voor jou?

In juni 2021 heeft Microsoft een naamswijziging aangekondigd: Windows Virtual Desktop werd Azure Virtual Desktop. Dit ging gepaard met enkele inhoudelijke veranderingen. Wat is er precies veranderd? Hoe verhouden de wijzigingen zich tot Windows 365? En wat betekent dit voor jou? We leggen het uit in deze blogpost!

Een zomer vol wijzigingen

Naast de naamswijziging naar ‘Azure Virtual Desktop’ kondigde Microsoft diverse extra mogelijkheden en innovaties aan. Als organisatie kan je bijvoorbeeld een meer eenvoudige uitrol verwachten, waar je de nodige begeleiding bij krijgt. Ook zijn er innovaties rondom authenticatiemogelijkheden. Daarnaast is er een nieuwe licentie beschikbaar voor externe gebruikers, zoals partnerorganisaties en leveranciers.

Daar houdt het echter niet bij op — de zomer van 2021 is er één vol aankondigingen geweest! In augustus ging er namelijk tevens een nieuwe dienst in productie: Windows 365 (ook wel ‘CloudPC’ genoemd). Net als Azure Virtual Desktop levert deze dienst een Windows-werkplek met applicaties waar je vanaf elke locatie bij kan. Een groot verschil is dat iedere gebruiker van Windows 365 een persoonlijke desktop heeft voor een vast bedrag per maand — op basis van de kracht van de machine. Hét voordeel: je werkplek kan altijd draaien zonder dat de kosten oplopen. Bij Azure Virtual Desktop is dat anders, want daar betaalde je naar gebruik.

De gebruikerservaring is identiek. Omdat je werkt met hetzelfde platform, krijg je als gebruiker dezelfde mogelijkheden. Maar waar je de inrichting bij Azure Virtual Desktop gedeeltelijk zelf moest verzorgen, neemt Windows 365 je de infrastructuur volledig uit handen. En minder beheer vertaalt zich natuurlijk in minder kosten.

Eén dienst, twee varianten

Windows 365 is beschikbaar in twee varianten:

  1. Windows 365 Business

Als organisatie kan je dit instapmodel snel en eenvoudig zelf uitrollen. Het is geschikt voor maximaal 300 gebruikers. Dit model ontzorgt, maar kent ook zijn beperkingen. Omdat Microsoft het beheer van het netwerk verzorgt, kan je vanuit de Windows 365-werkplek je eigen infrastructuur niet benaderen. Daarnaast is het niet mogelijk om centraal applicaties toe te voegen.

  2. Windows 365 Enterprise

De inrichting van deze variant is minder eenvoudig, maar je hebt wel meer controle. Zo bepaal je zelf welke applicaties je beschikbaar stelt en welke diensten je toegankelijk maakt. Ook kan je meer instellingen aanpassen. En je hoeft geen rekening te houden met een maximaal aantal gebruikers.

Aan de slag! Maar waarmee precies?

In onze visie is Windows 365 een goede aanvulling op het reeds beschikbare aanbod. Maar het is niet per definitie de beste oplossing voor íedere use case. Voor sommige organisaties biedt Azure Virtual Desktop meer uitkomst.

Lijkt het je nuttig om eens te sparren over de verschillen en jouw mogelijkheden te bespreken? Neem gerust contact met ons op. In 2020 heeft Wortell als eerste Microsoft-partner in Nederland de status 'Advanced Specialization for Windows Virtual Desktop' bereikt. We zetten onze expertise graag in om je verder te helpen.

Workshop

Azure Virtual Desktop in a day

Wil jij concreet aan de slag met Azure Virtual Desktop? Kom dan naar onze 'Azure Virtual Desktop in a Day'-workshop op 23 september 2021.