Microsoft Ignite 2017 dag 2: Productiviteit en beveiliging
Net als op de eerste dag van Ignite 2017 wordt ook de tweede dag afgetrapt met een keynote. Vandaag is het Jeff Teper die aan het woord is over de vernieuwingen in SharePoint en OneDrive. Het was leuk om te zien dat de zaken die hij op Ignite 2016 presenteerde als ‘Future of SharePoint’ vandaag de dag al voor een deel zijn geïmplementeerd. De zaken die nog geen gemeengoed zijn geworden, werden nu nogmaals aangestipt en soms iets aangepast naar de technologieën die op dit moment al beschikbaar zijn geworden.
Na deze interessante keynote, heb ik me juist toegelegd om de sessies omtrent productiviteit en beveiliging te volgen. In totaal heb ik er 6 gevolgd die elk een andere invalshoek belichtten op deze thema’s.
Informatie delen met externe gebruikers
Het delen van informatie met externe gebruikers wordt verder vereenvoudigd, want er hoeft niet meer per se meer een sign-in van een externe gebruiker plaats te vinden. Vanuit de organisatie kan naar een extern mailadres, zoals een Gmail-adres een gedeelde link verstuurd worden. Daarbij wordt er een aparte mail verstuurd met een eenmalig wachtwoord, zodat de ontvanger eigenaarschap van het emailadres kan bewijzen om vervolgens het document te kunnen bekijken. Afhankelijk van de situatie kan vaker om deze verificatie gevraagd worden. Zo wordt het moeilijker om deze data door te sturen, ofwel bedoeld of onbedoeld.
Flow wordt verrijkt met parameters en automatische handelingen
Het wordt straks mogelijk om bij het starten van een Flow vooraf in een Flow launch panel een aantal parameters op te geven die in de Flow gebruikt worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een drop down-lijstje met keuzes of het invoeren van een gebruiker die het geselecteerde document moet goedkeuren. Door vervolgens op ‘Run now’ te klikken, wordt de Flow verzonden en beweegt deze zich door de organisatie heen zonder tussenkomst van menselijk handelen. Maar ook kan een bepaalde handeling, zoals het aanmaken van een nieuwe pagina of site, automatisch een vooraf gedefinieerde Flow in werking stellen.
Lijsten worden verbeterd en sneller doorzoekbaar
Binnen de lijsten waren er veel vernieuwingen te herkennen. Zo hebben we tijdens een virtual event in mei al enige ideeën voor verbeteren mogen bekijken, maar deze zijn nu al geïmplementeerd in demo’s en zullen snel uitgerold worden. Denk hierbij aan het gebruik van machine learning om grote lijsten optimaal te laten functioneren en om slim te filteren zodat je de benodigde data snel kan vinden. Hetzelfde geldt voor metadata dat de bron kan verrijken en op deze manier de zoekfunctionaliteit binnen lijsten en bibliotheken weet te vergroten.
Het aanpassen van de huisstijl en site templating
Normaal gesproken voert Microsoft een strikt beleid rondom het aanpassen van de standaard aangeboden thema’s. Toch hebben ze er nu voor gekozen om de look & feel van dashboards te kunnen wijzigen naar een eigen huisstijl of kleurgebruik. Op dit moment staat de documentatie al online om de huisstijl en site templating te kunnen wijzigen, maar is het nog niet algemeen gelanceerd.
Custom site designs om je eigen wereld te creëren
Wat in mijn ogen de meest interessante sessie van de dag was, ging over het zelf inrichten van de site designs. Er komen nieuwe templates beschikbaar met losse bouwstenen, zodat pagina’s op geheel eigen wijze kunnen worden ingericht. Deze pagina’s kunnen een platte vormgeving hebben, maar door de toevoeging van een json-gebaseerde opbouw, kan er een dynamische site ontstaan. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Security & Compliance
Misschien steekt Microsoft wel het grootste deel van zijn resources in het veiliger maken van SharePoint en Azure. Ook deze dag wordt hier veel aandacht aan besteed en werden er een aantal nieuwe ontwikkelingen gepresenteerd. Zo wordt het makkelijker gemaakt om labels te alloceren. Dit kan je handmatig doen, het systeem geeft een suggestie of er wordt automatisch een label toegekend wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Nieuw hieraan is dat dit aan de achterkant meteen met de Azure Information Protection Portal wordt afgestemd.
Daarnaast wordt het makkelijker om apparaten die niet voldoen aan de veiligheidsnormen uit te sluiten van bepaalde handelingen of toegangen tot informatie. We zien hier voor klanten van ETTU zeker kansen in om makkelijker te kunnen voldoen aan de richtlijnen van General Data Protection Regulation (GDPR).
Wat vandaag vooral duidelijk werd, is dat Microsoft goed luistert naar de achterban en suggesties tot verbeteringen serieus neemt. Ze blijven zich ontwikkelen en de dienstverlening toegankelijker en laagdrempeliger maken zodat er geen bezwaren meer kunnen ontstaan voor het werken met SharePoint en Azure.
Blogreeks Microsoft Ignite 2017:
Dag 1: Big Data, Machine Learning en vernieuwingen
Dag 2: Productiviteit en beveiliging
Dag 3: Samenwerken als een service
Dag 4: Van modern werken met metadata tot GDPR
Dag 5: Vol energie en kennis naar huis na de laatste presentaties