Microsoft Ignite 2017 dag 1: Big Data, Machine Learning en vernieuwingen
Microsoft Ignite is wereldwijd het grootste evenement van Microsoft waarbij kennis en nieuwe technologieën centraal staan. Ongeveer 30.000 Microsoft professionals van over de hele wereld zijn naar Orlando, Florida gekomen om dit geweldige evenement bij te wonen. Vanuit ETTU vinden we het zeer belangrijk om hierbij aanwezig te zijn, omdat we hierdoor een kijkje krijgen in de toekomst van Microsoft. Zo kunnen we sneller anticiperen op veranderingen of alvast bedenken welke technologieën voor onze klanten van belang kunnen zijn.
De keynote vol verbazing
De keynote is het centrale punt van de eerste dag waarbij je een standaardverhaal verwacht over de digitale transitie en de rol van Microsoft hierin. Maar hoe groot was onze verassing toen het verhaal een andere wending kreeg. Waar het in eerste instantie ging over Search & Discovery in Bing, werd het ineens veel interessanter toen de uitdagingen op het gebied van het bestrijden van ziekten en het energievraagstuk naar voren kwamen.
Op dit moment is de technologie nog niet zo ver dat er binnen afzienbare tijd een nuttig advies of een oplossing uit de Big Data gedestilleerd kan worden. Sterker nog, in sommige gevallen duurt dit een mensenleven. Nu is Microsoft bezig om quantum computing te ontwikkelen waarbij de efficiëntie en snelheid waarmee dit soort vraagstukken kunnen worden opgelost, steeds groter worden en uiteindelijk binnen handbereik komen. Zo gaf een ogenschijnlijk standaard keynote ineens een inspirerende en hoopvolle visie op de toekomst!
Microsoft 365 sessies
Na deze plenaire keynote waren alle ETTU-collega’s erg enthousiast geraakt en hebben we besloten om elk onze eigen weg te gaan zodat we allemaal andere sessies konden bijwonen en elkaar later bijpraten over de inhoud. Zelf heb ik meer de Microsoft 365 sessies opgezocht, waarbij een speerpunt van Microsoft was om mensen creatief en veilig te laten samenwerken met informatie.
Het is daarbij niet alleen SharePoint wat de klok slaat, het gaat om alle Microsoft purpose-based tools die mensen kunnen gebruiken om hun doelen te bereiken. Van het werken met 3D-objecten in PowerPoint en deze animeren met morphing tot het verwijderen van tekst in een document door deze door te krassen met een Surface-pen. Ook Teams kwam aan de orde, omdat dit door hen wordt gezien als de basis om met samenwerken te beginnen. Ook werd er vast aangekondigd dat er de komende dagen meer bekend zou worden over verdergaande integratie tussen Teams en SharePoint, aldus Jeff Teper, de CVP van SharePoint.
Leuke ervaring was nog de spontane ontmoeting met Jeff Teper, die best met Martijn Takken (rechts) en mij op de foto wilde.
Nieuwe toepassingen gericht op eenvoud
Dat Microsoft zich richt op eenvoud en een zo simpel mogelijke manier van communiceren mag duidelijk zijn. Ze werken er ook hard aan om dit principe overal in toe te passen en het aantal handelingen dat een gebruiker moet uitvoeren om een taak te volbrengen te minimaliseren. Een mooi voorbeeld hiervan is een Flow waarbij een goedkeuringsverzoek via e-mail aan een manager wordt aangeboden. Deze kan dan direct vanuit de mail, dankzij actionable messages het verzoek goed- of afkeuren. Dit scheelt weer het opstellen van een aparte mail en het besluit wordt automatisch op de goede manier in SharePoint opgeslagen voor archivering.
Een ander mooi voorbeeld is een slimmere functie van Cortana om een afspraak te plannen met meerdere mensen. Cortana kijkt in alle agenda’s van de betrokkenen en besluit wanneer het juiste moment is voor de afspraak. Deze wordt automatisch vastgelegd en staat duidelijk in ieders agenda.
Betere communicatie binnen organisaties
Ook binnen Yammer werd er een nieuwe functionaliteit geïntroduceerd: Townhall. Met deze optie wordt het mogelijk om het sentiment van de conference callers te peilen wanneer directie een aankondiging doet of op een andere manier interacteert met de collega’s. Met behulp van geavanceerde gezichtsherkenning en de daaraan gekoppelde interpretaties van de uitdrukkingen, kan directie achteraf zien hoe men reageerde op het nieuws of aankondiging. Wanneer het uiteindelijke sentiment niet overeenkomt met wat werd beoogd, kan hier weer actie op worden ondernomen.
Veiligheid staat hoog in het vaandel bij Microsoft, dus het is voor hen ook belangrijk dat ieders interne communicatie zo veilig mogelijk verloopt. Tot op heden was het niet mogelijk om op een beveiligde manier mails naar bijvoorbeeld een Gmail account te sturen, maar ook daar komt nu verandering in. Binnen Enterprise Mobility & Security (EMS) wordt het mogelijk om een e-mail te sturen naar een Gmail-adres, maar de ontvanger kan deze mail niet doorsturen, printen of downloaden. Zo hoeft de ontvanger niet meer per se een Microsoft-account te hebben om informatie te kunnen uitwisselen, maar blijft de inhoud wel beperkt tot alleen de geadresseerde.
Maar er zijn ook nieuwe functionaliteiten aangekondigd, zoals Windows Autopilot. Deze functionaliteit gaat zorgen voor een vlekkeloze onboarding van nieuwe medewerkers, zodat ze gelijk aan de slag kunnen gaan zonder nog een tijd te moeten behelpen met tijdelijke oplossingen.
Search & Discovery als meest intrigerende sessie
Microsoft is continu op zoek naar manieren om de interface duidelijker en beter te maken, maar ook om bruggen te slaan tussen de verschillende functionaliteiten. Door gebruik te maken van slimme mouse-overs om meer te weten te komen over een zoekresultaat of een geavanceerde preview-module wordt het voor de gebruiker makkelijker om te vinden wat hij/zij zoekt.
Daarnaast zien ze ook toekomst in verdere personalisatie van de omgeving. Zo willen ze het koppelen van inhoud en populariteit als achterliggende gedachte van de zoekfunctie steeds minder gebruiken, zoals deze ook bij de grote zoekmachines gebruikt wordt. In plaats daarvan gaan ze meer zoeken naar wat past bij jou als mens en je gedrag. Machine learning is van groot belang bij een dergelijke functionaliteit omdat het systeem de mens achter de knoppen goed moet leren kennen en weten wanneer een zoekopdracht incidenteel is of wanneer deze hoort bij de dagelijkse gang van zaken.
Al met al was deze eerste dag zeer enerverend met veel aangekondigde verbeteringen binnen de bestaande functionaliteiten en nieuwe oplossingen. Het werd al meteen duidelijk dat Microsoft blijft innoveren en hierin de grotere vraagstukken en technologieën niet schuwt. Na deze dag is het ETTU-team voldaan teruggekeerd naar het hotel met hooggespannen verwachtingen voor de komende dagen!
Blogreeks Microsoft Ignite 2017:
Dag 1: Big Data, Machine Learning en vernieuwingen
Dag 2: Productiviteit en beveiliging
Dag 3: Samenwerken als een service
Dag 4: Van modern werken met metadata tot GDPR
Dag 5: Vol energie en kennis naar huis na de laatste presentaties