Maak jij gebruik van het NIST Framework om data security risico’s te beperken?
NIST Cybersecurity Framework voor data security
Een veelgebruikt model voor het uitvoeren van een data security risicoanalyse is het NIST Cybersecurity Framework. Dit model is ontwikkeld door het National Institute of Standards and Technology (NIST) en biedt een uitgebreide set van richtlijnen, best practices en standaarden voor het beoordelen van de beveiliging van informatie en systemen. Het model bestaat uit vijf stappen:
Stap 1: Identificeer
Het eerste wat je moet doen bij het uitvoeren van een data security risicoanalyse is het identificeren van de verschillende soorten gegevens die je organisatie verwerkt. Dit omvat alle informatie die door de organisatie wordt verwerkt, zoals operationele gegevens, financiële gegevens en persoonlijke identificeerbare informatie (PII). Als je weet welke gegevens en systemen je moet beschermen, is het tijd om potentiële risico's te identificeren. Denk aan zaken als ongeoorloofde toegang, gegevensdiefstal, malware-infecties en menselijke fouten. Voor elk van deze risico's moet je de impact beoordelen, bijvoorbeeld financieel verlies, reputatieschade en juridische gevolgen.
Stap 2: Bescherm
Nu je een duidelijk beeld hebt van de potentiële risico's, is het tijd om te beoordelen of de huidige beveiligingsmaatregelen voldoende zijn om deze data security risico's te beperken of te elimineren. Dit omvat alle technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen die momenteel in gebruik zijn, zoals firewalls, antivirussoftware, beveiligingsprotocollen, securitytrainingen voor het personeel, etc. Als er hiaten zijn tussen de risico’s en de maatregelen die je neemt, weet je wat je te doen staat om deze te dichten.
Stap 3: Detecteer
De derde stap van het NIST Cybersecurity Framework is ‘Detectie’. Dit onderdeel beschrijft hoe organisaties bedreigingen en aanvallen kunnen detecteren zodra ze zich voordoen. Een voorbeeld hiervan is ‘anomaly detection’. Hierbij detecteer je afwijkingen van normaal gedrag in systemen en netwerken.
Stap 4: Reageer
Zodra er een afwijking is gedetecteerd in de vorige stap, is het nu tijd om hier adequaat op te reageren. Het NIST Cybersecurity Framework noemt dit ‘Respons’. Bij Wortell onderschrijven we deze aanpak en combineren we stap 3 en stap 4 in onze MDR-dienstverlening. Wil je hier meer over weten, lees alles over Managed Detection & Reponse (MDR) van Wortell.
Stap 5: Herstel
De laatste stap van het NIST Cybersecurity Framework is ‘Herstel’. Dit onderdeel beschrijft hoe organisaties hun systemen en gegevens kunnen herstellen na een cyberaanval en hoe ze hun activiteiten kunnen hervatten. Een veelgebruikte methode hiervoor is ‘herstelplanning’.
Met een herstelplan denk je als organisatie vooraf na over hoe je moet handelen in het geval van een cyberaanval. Zo kun je snel herstellen en de bedrijfsvoering hervatten. In zo’n plan leg je vast welke stappen je moet nemen als je geraakt bent door een cyberaanval en bepaal je wie onderdeel is van het herstelteam. Daarnaast moet het herstelplan regelmatig getest en bijgewerkt worden. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van simulaties van cyberaanvallen en het identificeren van eventuele tekortkomingen in het plan.
Conclusie
Het NIST Cybersecurity Framework is een raamwerk van richtlijnen, best practices en standaarden voor het beveiligen van informatiesystemen en gegevens tegen cyberdreigingen. De vijf kernonderdelen van het raamwerk (Identificatie, Bescherming, Detectie, Respons en Herstel) bieden een gestructureerde benadering voor het beperken van data security risico's en helpen organisaties bij het ontwikkelen van robuuste cybersecurity-maatregelen. Door deze richtlijnen te volgen, kunnen organisaties hun informatie en systemen beschermen tegen de steeds groeiende dreiging van cyberaanvallen.