Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner
#1 Microsoft partner van NL
Console Werken bij

Leven in het ‘nieuwe (ab)normaal’; Constructief omgaan met de situatie

Blogs
25-5-2020

Hoe ga je op een constructieve manier om met de coronacrisis én kun je het zelfs gebruiken voor persoonlijke groei?

In het corona tijdperk worden mensen geconfronteerd met verschillende mentale uitdagingen. Mensen ervaren angst, onrust en stress. Ze ondervinden inmiddels ook mentale uitdagingen vanwege het gevolg van verminderd sociaal contact, het niet meer vinden van voldoening of richting vanwege een veranderde werkbeleving, of het überhaupt niet kunnen uitvoeren van hun werk. Ook het gevoel van het leven in een sleur wordt steeds vaker door mensen benoemd. Belangrijker dan ooit dus om mentaal fit te zijn, zodat we op een constructieve manier omgaan met de uitzonderlijke situatie waar we ons in bevinden. De coaches van Wortell begeleiden de medewerkers intensiever in deze periode. We hebben wekelijks contact met alle medewerkers (telefonisch of in videocalls) waarbij we ze voorzien van mentale begeleiding, een luisterend oor bieden en ze handvatten geven om op een creatieve manier hun (werk)leven zo in te richten dat ze geluk ervaren. De 9de week van de intelligente lockdown is net voorbij en inmiddels hebben wij zo veel mensen gesproken, gezien en gemeten wat er wel en niet werkt en uiteraard ook veel ervaren in ons eigen persoonlijke leven, dat we onze tips graag met je delen. De algemene thuiswerktips zijn inmiddels bekend (beweeg, eet gezond, neem voldoende rust etc.). We willen tips geven die niet alleen zijn gericht op de huidige situatie, maar vooral op de toekomst waarbij het coronavirus hoogstwaarschijnlijk nog een dominante rol zal spelen. De komende weken publiceren we een reeks blogs die elke keer op een ander aspect inzoomt om op een constructieve manier om te gaan met deze crisis en je handvatten biedt voor persoonlijke groei.

Gebruik het ontregelende effect van de coronacrisis om jezelf te ontregelen

Sinds het toeslaan van het virus is onze wereld ontregeld. Zaken die normaal gesproken zo vanzelfsprekend zijn en zo’n belangrijke rol spelen in ons dagelijks bestaan, zijn plotseling opeens helemaal niet vanzelfsprekend. Werk komt stil te liggen, verplaatsen is niet of beperkt toegestaan, we mogen elkaar niet aanraken, we werken vanuit huis en zelfs het doen van boodschappen lijkt soms een oorlogsmissie. In een klap ziet het leven er voor veel mensen totaal anders uit en in veel gevallen met grote gevolgen. Toch zijn er niet alleen negatieve gevolgen. Er zijn nauwelijks files, de natuur herstelt, mensen spenderen meer tijd met hun gezin en we ervaren meer waardering voor de ‘kleine dingen’. Voor de wereld lijkt het ontregelende effect in sommige gevallen eigenlijk best positief. Het is geen onbekend geluid dat veel mensen hopen dat we veel van deze positieve veranderingen behouden als de situatie herstelt. Op welke manier ontregelt de coronacrisis jouw persoonlijke wereld? Welke positieve gevolgen heeft het voor jouw persoonlijke leven en dat van jouw gezin? Het ontregelende effect van de coronacrisis kun je uitstekend gebruiken om weer terug naar de tekentafel te gaan en je te laten inspireren om jouw leven op sommige onderdelen wellicht radicaal te veranderen.
"Binnen de marges van ons denken in een geroutineerd bestaan, is het soms uitdagend te voelen wat wij echt belangrijk vinden en te snappen waarom we doen wat we doen."

Neem jouw routines onder de loep

De meeste mensen leefden voor het coronavirus een druk bestaan. Opstaan, een snel te fabriceren vloeibaar ontbijt naar binnen werken, kinderen uit bed en aankleden, ontbijt voor hen maken, naar school brengen, file naar kantoor, meeting in, meeting uit, na werk boodschappen doen, snel eten koken voor het gezin, nog even naar de sportschool etc. Vaak bestaat ons dagelijkse leven grotendeels uit routines. Daarbij streven we allerlei dingen na die we onszelf ooit verteld hebben, of hebben laten vertellen, die wij belangrijk achten. Maar hoe belangrijk zijn die dingen eigenlijk echt? Zijn we bezig met de goede dingen en levert het ook echt op wat we voor ogen hebben? Wat willen we eigenlijk ervaren? Deze vragen zijn goed om jezelf structureel te stellen. Vaak stellen we ons die vragen echter niet, of stellen we ze wel, maar zijn onze antwoorden soms grotendeels bepaald door allerlei vanzelfsprekende aannames waarbij het, vanwege onze conditionering, lastig is in te schatten of die antwoorden wel echt vanuit ons hart komen. Binnen de marges van ons denken in een geroutineerd bestaan, is het soms uitdagend te voelen wat wij echt belangrijk vinden en te snappen waarom we doen wat we doen.

Nieuwe inzichten

Wellicht hoor je het ook om je heen. Personen die normaal 100% gefocust zijn op hun carrière die er nu achterkomen (nu ze thuiswerken) hoe erg ze hun gezin hebben gemist en hoe belangrijk hun gezinsleven voor hen is. Mensen die altijd onderweg waren en voortdurend zo veel mogelijk uit hun dag wilden halen, die nu zo genieten van de vertraging die de coronacrisis veroorzaakt. Mensen die altijd bezig waren met financiële groei en nu veel minder te besteden hebben (of simpelweg hun geld niet kunnen uitgeven vanwege de lockdown) en eigenlijk concluderen dat ze net zo gelukkig zijn. Het ontregelende effect van het coronavirus kun je gebruiken om jezelf ook te ontregelen. Welke positieve effecten heeft het voor jouw leven? Doe je wat je wil doen en geef je aandacht aan de dingen die voor jou het belangrijkst zijn? Welke waarden streef je na en hoe vul jij jouw leven in? Welke elementen mis je nu het meest en welke eigenlijk helemaal niet? Door antwoord te geven op deze vragen kun je jouw leven nog succesvoller regisseren. Tijdens, maar uiteraard ook ‘post-corona’.
Groeien

Werken bij Wortell