Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner
#1 Microsoft partner van NL
Console Werken bij

Hypermobiele medewerkers in de zorg

Blogs
26-6-2018
De afgelopen jaren is de administratieve werkdruk in de zorg enorm toegenomen. De gemiddelde werkweek van een wijkverpleegkundige bestaat vaak voor de helft uit het afhandelen van allerlei administratieve taken. En dat terwijl het leveren van zorg toch echt de primaire taak hoort te zijn. Met de hypermobiele werkplek kunnen we dit probleem aanpakken en de zorgmedewerker veel gemak en vrijheid bieden op een veilige, zorgeloze manier.

Medewerkers in de zorg

In de meeste zorgorganisaties komen ze voor: medewerkers die slechts heel beperkt afhankelijk zijn van een vaste computer, of die zelfs helemaal geen vaste computer nodig hebben. Alleen voor het uitvoeren van administratieve taken, voor het bekijken van roosters, plannen van hun werk en het registreren van activiteiten hebben ze een pc nodig. Denk aan medewerkers in de Thuiszorg, of een wijkverpleegkundige. De mensen die daadwerkelijk ‘het zorgwerk’ doen en bij de cliënt of de patiënt thuis komen.

Schriftjes op de keukentafel

Vroeger werkte men in de thuiszorg met schriftjes op de keukentafel. Daarin schreef je op wat je gedaan had, zodat de volgende dag als een collega dienst had, hij of zij precies kon zien welke zorg er de vorige dag geleverd was. Om hierna de eigen activiteiten uit te gaan voeren. Dit gaat tegenwoordig natuurlijk digitaal. De thuiszorgmedewerker of wijkverpleegkundige heeft dus wel af en toe een computer nodig. Om bij te houden wat voor zorg ze bij een bepaalde cliënt of patiënt geleverd hebben en om hun uren te registreren. Soms moeten ze opzoeken hoe bepaalde procedures werken. En nu en dan zullen ze iets moeten opzoeken over specifieke medicijnen.

Helemaal naar kantoor

Maar de zorgmedewerkers moeten vaak toch helemaal naar de afdeling van hun centrale organisatie of naar het wijkkantoor om daar de administratieve taken af te handelen. Ze moeten helemaal naar kantoor om taken voor te bereiden voor de volgende dag. Of moeten ‘s morgens op kantoor lijstjes afdrukken voordat men daadwerkelijk aan de slag kan gaan. Op zijn zachtst gezegd is dit natuurlijk suboptimaal en dat moet slimmer kunnen? Dat kan ook slimmer. Zo brengt Wortell zorginstellingen binnen enkele weken online.
"Specifiek voor deze doelgroep heeft Wortell een hypermobiele werkplek gemaakt. Hiermee kun je via de browser of via je smartphone of tablet werken, zodat je eigenlijk altijd en overal, elke activiteit kunt uitvoeren die nodig is."

Webgebaseerde applicaties

In de praktijk zien we dat vooral de browserbaseerde versie gebruikt wordt, omdat die ook op allerlei soorten andere plekken gebruikt kan worden. Niet alleen via een tablet, maar ook via hun eigen computer thuis of via de computer van een cliënt of patiënt. Omdat het niet heel lekker werkt op zo’n klein schermpje, kiest men er niet zo vaak om het op hun smartphone te doen. Het moet natuurlijk wel goed werken en - heel belangrijk – op een veilige manier. De meeste softwareprogramma’s zijn tegenwoordig wel beschikbaar als browsergebaseerde applicaties (ook wel ‘Software as a Service’ (SaaS) genoemd) of webgebaseerde applicaties. Daarbij kun je onderscheid maken tussen de vrij standaard applicaties als Microsoft Office 365 voor e-mail of documentverwerking en de zorgspecifiekeapplicaties. De line of business systemen die echt gaan over de processen binnen een bepaalde sector.

Remote Desktop Managed Infrastructure

Sommige zorgspeficieke applicaties zijn al als SaaS-applicatie beschikbaar, maar je ziet ook nog veel oude legacy applicaties. Wij zorgen ervoor dat mensen op een gemakkelijke manier ook met die zorgapplicaties kunnen werken. Voor alle uitgebreide intensieve werkzaamheden publiceren we de desbetreffende zorgapplicatie binnen de browser, maar wel in hun traditionele oude venster. We gebruiken daarvoor een nieuwe techniek van Microsoft, genaamd RDMI, Remote Desktop Managed Infrastructure. Wanneer een zorgmedewerker dan inlogt via de browser, dan ziet men een overzicht – een startmenu – met daarin alle applicaties waartoe hij of zij de beschikking heeft. Door op de applicatie te klikken, wordt deze in de browser geopend. Eigenlijk maakt het voor een eindgebruiker niet meer uit of het een standaard webgebaseerde app is zoals Office 365, of een SaaS-applicatie voor de zorg, of dat het een traditionele applicatie is: ze zijn allemaal beschikbaar via dat ene applicatieportaal. En vanaf daar kan alles worden gestart en kunnen mensen ermee gaan werken.

Veilig werken in de bubbel

Waar wij als Wortell voor zorgen is aan de ene kant dat het allemaal op een veilige manier gebeurt. Alle applicaties werken veilig in een soort ‘bubbel’, waarbij controle wordt behouden over de data binnen de applicatie. En aan de andere kant zorgen we ervoor dat het op een single sign-on manier gebeurt. Mensen hoeven maar één gebruikersnaam en maar één wachtwoord te gebruiken om toegang te hebben tot al de verschillende applicaties. Want sommige zorgmedewerkers moeten met wel negen verschillende systemen werken. Als je negen verschillende inlognamen en negen verschillende wachtwoorden moet onthouden, zorgt dat er niet alleen voor dat mensen het op een gegeven moment niet meer weten, maar ook dat het heel onveilig wordt omdat men deze credentials gaat opschrijven. Met de hypermobiele werkplek in de browser kan men overal werken en op een superveilige manier. Dit biedt de zorgmedewerkers dus heel veel gemak en vrijheid. En zo kan men zich focussen op het werk wat men het liefst doet: het echte zorg verlenen!