Hoe bespaar je geld met een datacenter in Azure?
Een transitie naar Azure: je voelt er wel wat voor. Maar is dat niet erg duur? Veel organisaties denken dat ze flink in de bedrijfsbuidel moeten tasten voor zo'n overstap. Dat is echter een veelvoorkomende misvatting gevoed door verkeerd gebruik van de Microsoft Azure Calculator. Hoewel hierdoor soms op het eerste gezicht een indrukwekkend prijskaartje aan Azure lijkt te hangen, bespaar je er juist kosten mee. Hoe? Dat vertellen we je in deze blog!
Direct inzicht in je kosten in Azure? Doe de Azure Readiness Scan.
1. Betalen voor wat je gebruikt
Onze ervaring leert dat er gemiddeld ongeveer 50% te veel aan rekenkracht, storage en geheugen in het datacenter van een organisatie draait. Hoewel je hier geen gebruik van maakt, betaal je er wel voor. Als je naar Azure verhuist, hoef je niet meer in te richten dan wat je daadwerkelijk over je hele landschap heen gebruikt. Heb je 100 cores nodig, dan laat je 100 cores draaien. Je betaalt dan ook alleen voor wat je op dat moment écht nodig hebt. Dit lijkt heel erg vanzelfsprekend, toch zijn er tal van organisaties die alleen aan lift en shift denken bij de migratie van hun datacenter naar Azure, zonder te kijken naar de capaciteit die ze daadwerkelijk nodig hebben. Wanneer je een calculatie van de kosten maakt, is het belangrijk dat je hiermee rekening houdt. Dat noemen we ook wel 'right sizing'.
Azure Readiness Scan
2. Rekenkracht met korting inkopen
Veel applicaties draaien voor een vaste periode. Bijvoorbeeld je ERP systeem. Gebruik je Azure, dan kun je bij Microsoft aangeven dat je een x-percentage van al je rekenkracht nodig hebt voor het komende jaar of de komende drie jaar. Je kunt deze percentages vooraf inkopen en verdelen over de jaren en de applicaties heen, waarbij je tot 80% korting krijgt op de normale prijs. Handig, want zo krijg je de schaalbaarheid die je nodig hebt én profiteer je van een zeer welkome korting!
3. Servers uit het kostenplaatje
Vaak worden hele virtuele servers meegenomen in het kostenplaatje. Maar ga je naar Azure, dan hoeft dat niet meer. Bijvoorbeeld servers die overbodig worden. Denk hierbij aan servers om je infrastructuur te monitoren. Of omdat je ze omzet naar een PaaS- of SaaS-dienst. En stel dat je databases niet naar een VM maar naar een PaaS-dienst migreert, dan betaal je enkel voor wat je gebruikt. Zo kun je tot 60% besparen en hoef je geen dure licenties meer te kopen.
4. Azure kosten besparen door applicatie modernisatie
Kosten besparen met Azure kan ook door applicatie modernisatie. Door naar de applicaties in plaats van de servers te kijken kunnen we bepalen of er nog besparingen mogelijk zijn. We kijken of de applicaties (deels) omgebouwd kunnen woren naar PaaS-applicaties.
Je kunt bijvoorbeeld denken aan het ombouwen van een webserver naar een webapp of een database uit een SQL server onverbrengen naar een PaaS SQL service.
Dit kan aanzienlijk schelen in de kosten omdat je dan alleen nog maar betaalt voor de keren dat de dienst aangeroepen wordt en niet meer voor het enkel laten draaien van de server. Hierdoor gaan de kosten omlaag en krijg je ook meer inzicht in de Azure kosten.
Bijkomende besparingen: tijd om de inventaris op te maken
Bovenop de hierboven beschreven kostenreducties komen bijkomende besparingen, zoals stroom, beveiligingskosten en het beheer van bepaalde diensten (dat Microsoft nu zal uitvoeren). En dan hebben we het nog niet eens over de toegevoegde waarde van een modern datacenter binnen het Azure platform gehad. Wil je écht een helder beeld hebben van wat Azure kost en wat het je oplevert? Dan is het verstandig om eerst een goede inventarisatie te doen van je huidige landschap. Zo kun je een reële calculatie maken. En dat kan wel eens een positieve financiële verrassing zijn!