Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner
#1 Microsoft partner van NL
Console Werken bij

Governance bij hybride werken: 5 tips voor soepel en veilig samenwerken met Microsoft Teams

Blogs
31-1-2022

De tijd waarin thuiswerken een optie was, is voorbij. Organisaties over de hele wereld maken het onderdeel van hun vaste beleid.

De meeste hebben inmiddels een vorm van hybride werken (een mix van werken vanuit huis en op kantoor) omarmd. Medewerkers reageren hier over het algemeen goed op: werken op afstand komt zaken als productiviteit en de werk-privébalans vaak ten goede. Maar wel op één voorwaarde: ze moeten vanuit elke locatie vlekkeloos en veilig kunnen samenwerken middels bepaalde tools, zoals Microsoft Teams.

Deze applicatie is in de afgelopen tijd dan ook op grote schaal in gebruik genomen. Een goede ontwikkeling, mits je óók governance toepast: alleen als je bepaalde spelregels en richtlijnen opstelt, borg je een soepele samenwerking en bewaak je security. Hoe je dat doet? We helpen je op weg met 5 tips!

Teams governance als dienstverlening

Governance op Teams

Zelf het wiel niet opnieuw uitvinden maar continu gebruik maken van onze kennis op het gebied van Teams Governance? Lees dan verder over Teams Governance als continu proces.

1. Vind de juiste balans tussen productiviteit en security

Nu niet-reguliere werktijden, -patronen en -locaties gemeengoed zijn geworden, zet je Microsoft Teams in. Want deze applicatie maakt samenwerken heel eenvoudig. Je kan bijvoorbeeld vergaderen met externen en documenten delen met collega's. Dit gemak is essentieel voor het optimaliseren van de productiviteit en efficiëntie. Maar verlies zaken als security en beheersbaarheid niet uit het oog. Hiertussen zit een delicaat spanningsveld, dat ook nog eens per organisatie verschilt. Het is cruciaal om de juiste balans te vinden.

2. Zorg dat de nieuwe werkwijze aansluit bij de organisatiecultuur

Wanneer je Microsoft Teams organisatiebreed inzet, verandert je manier van werken. Een voorbeeld: het vele mailverkeer dat menig samenwerking kenmerkte, verdwijnt. Maar de inrichting van Microsoft Teams moet wél aansluiten bij de cultuur waaraan medewerkers gewend zijn. Delen mensen bijvoorbeeld altijd op een zeer open manier informatie, beperk dat dan niet ineens in Teams. Wordt er veel projectmatig gewerkt, faciliteer dat met templates waarin apps als Planner aanwezig zijn. Is er behoefte aan samenwerking met externen, zorg dat ook dit tot de mogelijkheden behoort. Met andere woorden, biedt een vertrouwde basis die medewerkers herkennen en waarmee ze direct aan de slag kunnen.

3. Geef iedereen een duidelijk speelveld

Welke afspraken gelden voor het werken met nieuwe tools? Zorg dat je die vraag goed beantwoordt door duidelijkheid te scheppen omtrent spelregels en richtlijnen. Je wilt medewerkers niet belemmeren met een beleid, maar het is wel belangrijk om een heldere, herkenbare werkwijze te hanteren. Maak duidelijk waarom bepaalde regels gelden en informeer medewerkers tijdig over de continue stroom aan veranderingen die horen bij cloud applicaties zoals Microsoft Teams. Zo creëer je voorspelbaarheid en rust. Dat is misschien wel belangrijker dan ooit in de snel veranderende wereld om ons heen.

4. Controleer en reguleer toegang tot informatie

Ook kwaadwillenden weten dat veel organisaties een hybride werkvorm hebben geïmplementeerd en dat er daarom veel bedrijfsinformatie in de cloud staat. Zij zijn constant bezig met het vinden van manieren om in te breken. Neem dus je maatregelen! Zorg dat gebruikers alleen toegang hebben tot informatie die daadwerkelijk voor hen bestemd is. Bijvoorbeeld via periodieke toegangscontroles of automatisch verwijder beleid. Dat is niet alleen zo veilig in het geval van ongeoorloofde toegang, het voorkomt ook de medewerkers worden blootgesteld aan een overdaad aan informatie tijdens hun dagelijkse werk.

5. Houd de deur op slot voor ongenode gasten

Als laatste dan nog twee praktische tips. Waar je bij een vertrouwelijke vergadering op kantoor de deur kon dichttrekken. is het ook in de digitale wereld belangrijk dat niet iedereen zomaar kan binnenvallen. Richt bijvoorbeeld voor vertrouwelijke informatie digitale werkruimtes in, die alleen maar toegankelijk zijn voor interne medewerkers. Of creëer bij online meetings een wachtrij die ervoor zorgt dat deelnemers eerst in een digitale lobby terechtkomen en goedgekeurd moeten worden door de organisator. Het zijn ogenschijnlijk simpele oplossingen. Maar des te belangrijker nu we steeds meer hybride werken en veel van ons werk zich afspeelt buiten de fysieke grenzen.

Wil jij je governance goed inregelen? Dan is Teams Governance van Wortell misschien iets voor jou. Neem gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 
E-book

Dé gids voor Teams Governance

Direct zelf aan de slag met Teams Governance met deze complete gids vol met adviezen en tips.