Een innovatieve start van 2018. Het jaar begon voor ons met een codeless en serverless Hackathon. In de eerste week van januari zijn ruim 20 Wortell, voorheen ETTU, collega's vrij gepland van hun werkzaamheden bij klanten zodat ze een deepdive kunnen maken in de beschikbare mogelijkheden van het Microsoft Azure platform. In deze week zijn 4 teams aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een applicatie waarin zo min mogelijk code en zoveel mogelijk standaard Azure en Office 365 functionaliteiten zitten. Dit alles omtrent het (zeker binnen Wortell) populaire thema cryptocurrency.
Cryptocurrency
Na een gezamenlijk ontbijt op 2 januari zijn de teams van start gegaan met de opdracht om een applicatie te ontwikkelen waarin een gebruiker zijn of haar cryptocurrencies kan bijhouden, analyseren, meldingen krijgt wanneer de marktprijs veranderd en inzicht heeft in het sentiment op Twitter. Misschien denk je wel 'dit onderwerp is toch helemaal niet relevant voor de klanten van Wortell'. Dat klopt, maar het is wel een hele leuke, actuele manier om meer kennis op te doen van technieken die we later kunnen inzetten voor klanten.
Waarom codeless?
Een Hackathon waarin je nauwelijks code mag gebruiken, is dat wel leuk? Wij vonden van wel! Een extra uitdaging omdat we zo gewend zijn zelf applicaties te ontwikkelen. Maar er is juist zoveel mogelijk met de mogelijkheden die het Microsoft platform al biedt. Denk bijvoorbeeld aan Power Apps, Flow, Power BI, Azure Machine Learning en Azure functions. Dus zo veel mogelijk functionaliteit met zo min mogelijk code. Wat ons betreft 1 + 1 = 3.
Er is niet één manier
De vrijdag voorafgaand aan de Hackathon heeft Microsoft een inspiratiesessie gegeven over de mogelijkheden van codeless en serverless ontwikkelen. Het was heel erg leuk om te zien hoe enthousiast iedereen was. Na het nieuwjaarsontbijt en het vaststellen van de teams gaven de productowners het startsein en ging iedereen snel aan de slag. Elk team op zijn eigen manier. Het ene team begon met het opstellen van een backlog waar een ander team eerst een gesprek inplande met de productowners om te bepalen wat harde en zachte eisen waren aan de applicatie. Zo hadden sommige teams direct de rollen verdeeld terwijl anderen gelijk de techniek in doken.
Bekijk de Azure Hackathon aftermovie
Iedereen wil winnen
Direct was de concurrentiestrijd voelbaar. De teams zonderden zich af in vergaderruimtes en zorgde ervoor dat hun aanpak geheim bleef. Iedereen wilde de Hackathon natuurlijk winnen! Later in de week probeerden ze aan de hand van het verbruikte Azure tegoed te bepalen wat de andere teams aan het doen waren. Sommige teams waren zo fanatiek bezig dat ze elke dag om 7.30u op kantoor afspraken, 's avonds doorgingen en zelfs bijna vergaten te lunchen.
Tot vrijdag 15.00u hebben de teams keihard gewerkt om uiteindelijk een presentatie te geven van de door hun ontwikkelde applicatie. Een belangrijk onderdeel, want na de presentaties konden alle collega's stemmen voor de beste oplossing op basis van 4 onderdelen: aanpak, codeless, gemak en Minimum Viable Product. Uiteindelijk kwam team Ple-Azure als beste naar voren en wonnen ze een etentje met het team.
Team Ple-Azure, van links naar rechts: Lennert Collee, Jos Eilers, Martine van den Hurk, Michelle Barlo en op de telefoon Perry Lambrechts
Gewoon leuk of ook nuttig?
Erg leuk natuurlijk zo'n codeless er serverless Hackathon maar wat hebben we eigenlijk geleerd? Ten eerste was het gaaf om te zien dat de teams in beperkte tijd een mooie applicatie kunnen realiseren door gebruik te maken van de bestaande mogelijkheden van het Microsoft platform. Daarnaast blijkt maar weer dat meerdere wegen naar Rome leiden. Elk team heeft een andere aanpak gekozen en gebruik gemaakt van verschillende technieken. Dit resulteerde allemaal in een applicatie die voldoet aan de gestelde eisen. Als laatst heeft iedereen veel geleerd. Niet alleen omdat er met de nieuwste technieken gewerkt werd, maar ook door de diversiteit binnen de teams. Door de verschillende rollen (van Developer tot Functioneel Consultant) heeft iedereen op zijn eigen manier een bijdrage kunnen leveren en daardoor ook veel van elkaar geleerd.
Uiteindelijk zijn de 20 collega's samen zo'n 700 uur bezig geweest met innovatie en zijn er ruim 15 verschillende technieken gebruikt waaronder; Cosmos DB Tables API, Cosmos DB SQL API, Azure Table Storage, Azure Logic Apps, Azure Notification Hub, Azure Stream Analytics, MS Power Apps, MS SharePoint, Azure Event Hub, Azure Machine Learning, MS Flow, Power BI.
Meer weten?
Benieuwd hoe we deze techniek voor onze klanten inzetten?
Neem contact met ons op. Of wil je zelf met de laatste technieken werken, waaronder Power Apps, Azure Machine Learning, Flow en Power BI? Neem dan een kijkje op
onze vacaturepagina!