Device Provisioning in Windows 10
Tijdens Microsoft Ignite in Chicago wordt er veel gesproken over Windows 10.
Microsoft heeft tijdens het ontwikkelen van Windows 10 veel energie gestoken in het eenvoudig uitrollen van dit OS op zowel Phone, Tablet, Laptop als desktop. 1 OS voor alle Windows devices, waardoor (universal) applications en settings voor alle devices nagenoeg hetzelfde zijn.
Waar in de inmiddels weer traditionele IT omgevingen nu nog besturingssystemen uitgerold worden door middel van OS Imaging via bijvoorbeeld System Center Configuration Manager, kunnen straks bestaande besturingssystemen simpelweg aangepast worden zonder dat deze opnieuw geïnstalleerd hoeven te worden.
Het provisionen kan vergeleken worden het de huidige manier van unattended installeren van bijvoorbeeld Windows 8 d.m.v. een unattend file, echter is de uitvoering compleet anders.
Het uitganspunt wordt namelijk niet meer herinstalleren of deployen, maar provisionen. Het provisioningsproces kan direct gestart worden wanneer een machine uit de doos wordt gehaald, en hiervoor is niet perse een actieve netwerkverbinding nodig.
Microsoft werkt hiervoor met een "Provisioning Package" (PPKG) wat bestaat uit een set aan policies, appliicaties, files en instellingen. Zo kan bijvoorbeeld een Domain join (Azure AD of Windows AD) in dit package opgenomen worden, maar ook certificaten, applicaties en Office templates. Het package is een combinatie van Settings, Profiles en Assets.
Wat betekend dit nou in de praktijk?
Het wordt met deze methodiek mogelijk voor een gebruiker om een willekeurig Windows 10 device bij een winkel aan te schaffen, en deze met een paar eenvoudige handelingen compliant te maken voor het gebruik binnen een kantooromgeving.
Binnen het PPKG zijn alle instellingen opgenomen welke door het bedrijf als noodzakelijk zijn bepaald, en worden automatisch toegepast op het device wanneer de gebruiker deze activeert.
Maar dit is niet alleen een functie die makkelijk is voor de eindgebruiker, maar ook voor de IT-Admin. Neem bijvoorbeeld een shipment aan nieuwe devices die niet stuk voor stuk door een imaging proces hoeven wat al snel anderhalf uur per device in beslag kan nemen. In de PPKG wordt aangegeven welke applicaties ge-deinstalleerd moeten worden, welke applicaties geinstalleerd, welke vorm van domain join er uitgevoerd moet worden, etc. etc.
In de komende tijd is Microsoft druk bezig om deze technologie verder te ontwikkelen, dus er komen nog een hoop functionaliteiten bij!
Ben je nieuwsgierig naar wat dit voor jouw organisatie kan betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een demonstratie en of verdere uitleg.