De werkplek uit de muur
Blogs
13-6-2018
Zorginstellingen binnen enkele weken online
Iedere organisatie heeft zijn eigen visie over de optimale werkplek. Hoe deze werkplek beschikbaar moet worden gesteld en welke beveiligingsmaatregelen er nodig zijn. Hoe de inrichting van Windows moet zijn en de beveiliging. Hoe software beschikbaar wordt gesteld en de manier hoe applicaties erop draaien. Modern workplace projecten en werkplekmigraties zijn daarom vaak ingewikkelde trajecten, dat hebben we de afgelopen jaren wel gemerkt. Er gaat gewoonlijk ook veel tijd overheen voordat zo’n traject afgerond is. Wij vonden dat dit slimmer moest kunnen. En stukken sneller!
Vaak is het de komst van een nieuwe versie van Windows of een nieuwe Officeversie, soms zijn het andere technologische ontwikkelingen die organisaties dwingen om over te stappen naar een nieuwe versie van hun werkplekomgeving. Er draait natuurlijk al een omgeving en die vormt dan het uitgangspunt voor de nieuwe situatie.
Met een groot wit blanco vel papier en een visie over de ideale werkplekomgeving gaat men vervolgens from scratch bedenken hoe die nieuwe omgeving eruit moet komen te zien en hoe ze naar die nieuwe omgeving toe kunnen migreren. Uiteraard inclusief de legacy die al in de organisatie rondwaart. Zo wordt een migratie naar de moderne werkplek bij bijna iedere zorginstelling een maatwerkproject. Maar dat is niet nodig, vinden wij.
Veel overeenkomsten
De ene zorgorganisatie verschilt eigenlijk niet heel veel van de andere zorgorganisatie. Ze hebben allemaal te maken met ongeveer dezelfde software, ze hebben allemaal te maken met ongeveer dezelfde medewerkersprofielen, ze hebben allemaal te maken met ongeveer dezelfde werkzaamheden. Ja, misschien zijn er wel grote verschillen in hoe ze hun projecten doen en hoe ze hun werkzaamheden uitvoeren. Maar een digitale werkplek, oftewel the modern desktop, dat maakt eigenlijk niet uit en is niet zo spannend. De werkplek moet veilig zijn. Moet altijd werken en overal benaderbaar zijn. Mensen moeten snappen hoe het apparaat werkt. Ze moeten hun specifieke dingen op een gemakkelijke manier kunnen doen. Maar om nu iedere organisatie als een unieke organisatie te behandelen is niet noodzakelijk.De optimale moderne zorgwerkplek
Met onze jarenlange ervaring in de zorg hebben we uitgedokterd hoe de optimale moderne zorgwerkplek eruit ziet. Uit welke componenten bestaat deze werkplek en welke verschijningsvormen heb je daarin? Dit resulteerde uiteindelijk in vijf verschillende werkstijlen: 1. De eigen werkplek Dit zijn mensen die een computer nodig hebben waarvandaan ze alle werkzaamheden kunnen doen. Een laptop die ze overal mee naartoe kunnen nemen en die van één specifiek persoon is. Dit zijn bijvoorbeeld administratieve medewerkers, mensen die de planning doen en mensen van het management. 2. De gedeelde werkplek Dit zijn zorgmedewerkers die bijvoorbeeld in de verstandelijke-gehandicaptenzorg werken. In deze tak van zorg is sprake van verzorgingshuizen waarin mensen samenwonen en daar heb je vaak gedeelde werkplekken. Dat kan bijvoorbeeld een tablet zijn, of een vaste computer die ergens op een kantoortje staat. Hierop doet men de administratie, bestellingen en registreert men de behandelingen die zijn uitgevoerd. 3. De mobiele werkplek Bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld werkzaam zijn in de thuiszorg, jeugdzorg of de ouderenzorg. Het zijn zorgmedewerkers die patiënten bezoeken en wijkverpleegkundigen. In de meeste gevallen heeft men meer dan voldoende aan een tablet of een smartphone vanaf waar ze kunnen werken. Deze werkplek moet altijd beschikbaar zijn, want men moet hierop alle gegevens bijhouden en verwerken, de planningen bekijken en de handelingen die ze gedaan hebben bijwerken. Het gespreksverslag invoeren. 4. De werkplek in de browser Mensen die altijd en overal de werkzaamheden moeten kunnen uitvoeren, of dat nu achter hun eigen pc is of achter een tablet of via een gedeelde werkplek. Een internetgebaseerde werkplek. Op het moment dat mensen inloggen; waar dan ook, dat kan bij wijze van spreken in een internetcafé zijn of bij een cliënt thuis: zodra je via de browser inlogt, moet je een veilige werkopgeving hebben waar je allemaal je werk kunt uitvoeren. 5. De virtuele laptop Een op VDI (Virtual Desktop Infrastructure) gebaseerde werkplek. Deze werkplek wordt met name gebruikt in grote zorginstellingen waarbij mensen vaak moeten kunnen wisselen tussen verschillende werkplekken. Dit is met name van toepassing voor ziekenhuizen. Dit zijn de vijf persona’s of werkstijlen waar je in de zorg mee te maken krijgt en daar hebben wij een standaard werkplekconfiguratie voor gemaakt."Deze werkplekconfiguratie is binnen no-time beschikbaar, zodat zorgorganisaties niet meer met een blanco vel papier hoeven te beginnen om het ontwerp te maken voor hun specifieke omgeving"