Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
#1 Microsoft partner van NL
Console Werken bij

De kracht van data-centrisch werken

Neem controle over jouw data
Blogs
MxDR (Managed eXtended Detection and Response)
Dennis de Hoog
16-7-2024

Wat betekent het om data-centrisch te werken? Hoeveel bedrijven doen dit al? Welke begrippen zijn essentieel voor een praktische data-centrische aanpak? En op welke vijf hoofdthema's moeten organisaties letten als ze data centraal willen stellen? In deze blog gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen en nemen we je mee in het belang van een data-centrische benadering.  

In de digitale wereld van vandaag beschouwen organisaties data als een strategisch bedrijfsmiddel waarvan de waarde en het potentieel maximaal benut moeten worden. Het gaat vaak niet om de data zelf, maar om het doelgericht gebruiken van data om efficiënter, effectiever en innovatiever te kunnen zijn dan anderen.  

Een data-centrische organisatie richt zich juist op alle aspecten van data: van het verzamelen en analyseren tot het delen, beheren, beschermen en optimaliseren ervan. 

On-demand webinar

Een datacentrische benadering

Leer tijdens dit webinar hoe je de controle houdt over jouw data.

Hoeveel organisaties werken data-centrisch? 

Het is lastig om exact te bepalen hoeveel organisaties al volledig data-centrisch werken, aangezien er geen eenduidige definitie of maatstaf voor is. Toch geven verschillende onderzoeken ons een goede indicatie. Volgens een recent IDC-onderzoek onder 2.000 Europese organisaties, heeft 22% een data-centrische cultuur, terwijl 55% dit nastreeft. In de Verenigde Staten beschouwt 92% van de grote bedrijven data als een strategisch bedrijfsmiddel, maar slechts 31% ziet zichzelf als volledig data-gedreven. 

De uitdagingen van data-centrisch werken 

Maar wat zeggen deze cijfers precies? Dat er weliswaar een grote interesse en ambitie is om data-centrisch te werken, maar ook dat organisaties nog veel uitdagingen en obstakels zien om dit daadwerkelijk te realiseren. Deze kunnen technisch van aard zijn, zoals het integreren, opschonen en standaardiseren van data uit verschillende bronnen en systemen. Daarnaast zijn er organisatorische en culturele uitdagingen, zoals het veranderen van de mindset, het bevorderen van samenwerking, het vergroten van vaardigheden en het waarborgen van privacy. Een data-centrische aanpak is dus niet iets dat van de ene op de andere dag geregeld is. Het is een proces dat tijd, inspanning en toewijding van alle betrokkenen vraagt.  

Bescherming en de complexiteit van data 

Een cruciaal aspect van data-centrisch werken is de bescherming van data tegen interne en externe dreigingen. Dit is complex, maar noodzakelijk om de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van data gedurende de hele levenscyclus te waarborgen.  

Maar hoe complex en groot is dit nu eigenlijk? Vraag Microsoft365 Copilot maar eens om de 150 meest gebruikte woorden rondom het begrip data op te geven. Je zult ongetwijfeld veel termen herkennen, maar het kan ook enigszins duizelen, zeker als je niet dagelijks in dit vakgebied werkzaam bent. De uitkomsten die Microsoft 365 Copilot geeft, illustreren de complexiteit en de breedte van het onderwerp.  

Het gaat om meer dan alléén data 

Dat data de brandstof is voor o.a. strategische beslissingen binnen steeds meer organisaties (die data-centrisch willen werken) is duidelijk. Maar data alléén is niet meer genoeg. Data moet op de juiste manier gecreëerd, georganiseerd, beheert, bewerkt en beschermd worden om de doelstellingen van organisaties te kunnen blijven ondersteunen. Voor een praktische invulling zijn er diverse frameworks, methoden en technieken bekend rondom data-centrisch werken. Denk hierbij aan begrippen als data governance, threat protection, data security, data quality, dataretentie en datavolume. Data-centrisch werken gaat niet alleen over de kwantiteit, maar juist over de kwaliteit en diversiteit van de data. Belangrijke begrippen die de complexiteit en diversiteit binnen data-centrische werken benadrukken zet ik hieronder uiteen:  

  • Data variety 

Data is er in verschillende vormen en formaten. Denk hierbij aan data in de vorm van teksten, tabellen, foto's en video's. Maar data kan ook uit verschillende interne en externe bronnen komen. Deze zogenaamde ‘data variety’ zorgt voor rijkere en completere datasets en tegelijkertijd voor uitdagingen om de data te integreren en te harmoniseren.  

  • Data velocity

Data kan ook in verschillende snelheden worden gecreëerd en verwerkt, afhankelijk van de behoefte en de urgentie van de organisatie. Deze ‘data velocity’ zorgt voor een snellere en actuelere datastroom, maar vraagt ook om een hoge mate van schaalbaarheid en veel rekenkracht van je datasystemen. 

  • Data Veracity 

Bovendien kan data variëren in betrouwbaarheid en nauwkeurigheid, afhankelijk van de kwaliteit en de integriteit van de bron en de verwerking. Deze ‘data veracity’ zorgt voor een hogere of lagere waarde en potentieel van de data, maar vereist ook een grotere noodzaak om de data te verifiëren, te valideren en op te schonen. 

  • Data Value 

Daarnaast draagt data in verschillende mate bij aan de doelstellingen van de organisatie, afhankelijk van de analyse, het inzicht, de actie en de evaluatie van de data. Deze ‘data value’ zorgt voor een grotere of kleinere impact en resultaat van de data, maar ook voor een grotere behoefte om de data te meten, te beoordelen en te optimaliseren. 

Vijf hoofdthema's voor een data-centrische strategie 

Vanuit Wortell onderscheiden wij vijf essentiële hoofdthema's waarmee wij organisaties kunnen helpen hun data te beschermen en optimaal te benutten. Door deze vijf hoofdthema's te begrijpen en te integreren in je datastrategie, kun je controle over je data nemen en deze gebruiken om je organisatie naar een hoger niveau te tillen, inclusief goede databescherming en compliance.  

In een volgende blog zal ik dieper ingaan op deze vijf hoofdthema's en hoe ze je organisatie kunnen helpen om controle over data te krijgen en deze effectief in te zetten voor succes. 

Conclusie 

Data-centrisch werken biedt dus enorme voordelen, maar het vergt een doordachte en geïntegreerde aanpak. Door de juiste strategieën en technieken te implementeren, kunnen organisaties niet alleen hun efficiëntie en innovatievermogen vergroten, maar ook hun data optimaal beschermen en benutten. Blijf de ontwikkelingen volgen en investeer in een data-centrische cultuur om jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen. 

Contact

Data Security Assessment

Plan direct een afspraak in. 

Data Security Assessment

Dit assessment helpt je om de data security risico's binnen jouw organisatie te identificeren en geeft je praktische handvatten om deze risico’s te minimaliseren.

Security MSSP of the Year

Een wereldwijde erkenning voor onze innovatie en prestaties van het afgelopen jaar. Samen bouwen we aan een veilige omgeving!