Wat is adoptie en waarom kun je niet zonder?
Als je investeert in een oplossing, moet je eindgebruikers meenemen in de veranderingen. Alleen zó zorg je ervoor dat zij de nieuwe software op de juiste manier gaan gebruiken. 'Adoptie' is het proces waarin je hen inspireert en begeleidt. Je laat de toegevoegde waarde van de oplossing zien, zodat eindgebruikers écht slimmer en efficiënter willen gaan samenwerken. Een onmisbare stap, maar hoe pak je dit als onderwijsinstelling aan?
Lage digitale vaardigheid, grootse plannen
Bij ROC TOP startten we met het HTC-domein (Horeca, Toerisme en Commercieel) voor eerstejaarsstudenten. De docenten waren nieuwsgierig op technologiegebied en stonden open voor verandering. Toch bleken zij op het gebied van Microsoft-technologie een vrij lage digitale vaardigheid te hebben. Voorheen werd er voornamelijk met papier en whiteboards gewerkt.
De digitale leer-werkomgeving introduceerde allerlei digitale componenten waarmee ze nooit eerder te maken hadden gehad: communiceren met studenten via chats, opdrachten opstellen in de digitale omgeving en werken met digitale touch tv's. Kortom, een mooie uitdaging voor ons!
Opstellen scenario: 'Samenwerken in het onderwijs'
Wortell startte met het opstellen van een eerste scenario voor ROC TOP: 'Samenwerken in het onderwijs'. Hiervoor sloegen we de handen ineen met een functioneel beheerder van Office 365, die de gebruikersorganisatie vertegenwoordigde. Samen met haar organiseerden we meerdere inspiratiesessies voor docenten.
Aan het begin van zo'n sessie gaven wij aan dat we vooral de mogelijkheden van de digitale leer-werkomgeving wilden laten zien. De docenten hoefden geen knoppentraining te verwachten. We zouden verschillende componenten tonen waarmee zij slimmer en efficiënter konden werken. Na de sessie hoefden zij de nieuwe technologische vaardigheden niet direct te beheersen. Was hun interesse gewekt, dan konden ze bij ons een toelichting opvragen om met de oplossing aan de slag te gaan.
Inspiratiesessie: kijkje achter de schermen
Benieuwd naar het scenario ‘Samenwerken in het onderwijs’, dat we tijdens inspiratiesessies bespreken? We lopen erdoorheen in vogelvlucht!
Stel, je bent een docent rekenen en je wilt een opdracht voorbereiden. Eerst zet je enkele rekensommen in PowerPoint, waarna je het document opslaat in OneDrive. Vervolgens open je Teams om je idee even te valideren met een collega. Je deelt de bijlage via een chat, waardoor je collega haar aanpassingen direct in het (gezamenlijk bewerkbare) document kan zetten. Ben je tevreden, dan kopieer je de opdracht automatisch naar OneDrive en zet je een conceptopdracht in Teams.
Tijdens de les open je het klasnotitieblok vanuit de touch tv, zodat je live extra notities kan toevoegen. Deze aantekeningen worden meteen opgeslagen in de module. Afwezige studenten zien zulke notities daardoor in realtime verschijnen, bijvoorbeeld als ze de digitale omgeving openen op hun mobiele telefoons. Aan het eind van de les publiceer je de opdracht definitief in de Teams-omgeving. Hier kan je de opdracht ook nakijken en becijferen.
Het doel? Aan de slag gaan!
Wat was het doel van dit scenario tijdens de inspiratiesessie? Docenten konden op een eenvoudige, laagdrempelige manier met de digitale leer-werkomgeving aan de slag gaan. Een geslaagd plan. De docenten waren na afloop van de sessies erg geïnspireerd. Ze raakten enthousiast toen ze de ongekende mogelijkheden van de oplossing zagen en vonden het fijn dat ze alles konden regelen vanuit Teams. De toegevoegde waarde was hen duidelijk.
Naast dit scenario hebben we uiteraard andere specifieke onderwijsscenario's - zowel voor de onderwijs- als voor de stafmedewerkers. Voor de laatste groep ontwikkelen we momenteel bijvoorbeeld een scenario 'Digitaal Vergaderen'. Het inspireren van die twee groepen is belangrijk, want uiteindelijk moeten we natuurlijk iedereen aan boord krijgen. We hebben er het volste vertrouwen in dat dit bij ROC TOP gaat lukken. Het adoptietraject zit immers op de goede weg!