Clouddiensten en databases onder de loep
De tijd dat er ergens in een datacentrum een eigen server stond te ronken met daarop een pakket gegevens, is verleden tijd. Werken in de cloud is gemeengoed geworden. Welke platforms zijn er en wat zijn de voor- en nadelen? Hoe zit het met zaken als schaalbaarheid, community en opleidingen? Onze developer Koen Miltenburg deelt zijn ervaringen.
Amazon en AWS. Is de eerste ook de beste?
“De eerste is niet per se de beste”, trapt Koen af. “Amazon was met haar cloudplatform AWS – dat staat voor Amazon Web Services - de eerste aanbieder van clouddiensten en heeft het meest uitgebreide platform met de meeste apps en plug-ins die over de hele wereld worden ondersteund. Wel vind ik het daardoor wat minder overzichtelijk. Je moet goed weten waar je naar op zoek bent, wil je het vinden. AWS werkt vaak met Linux, wat grafisch wat minder overzichtelijk is. De leercurve is een stuk steiler dan bij bijvoorbeeld Azure van Microsoft. Maar als je er genoeg tijd in steekt, levert dat ook meer mogelijkheden op. Zelf werkte ik als BI-developer met Redshift, een database van Amazon, op een groot project bij één van onze klanten. Toen heb ik veel gezien van de omgeving zoals die daar wordt gebruikt. Over het algemeen kijk positief terug op die ervaring.”
Microsoft: de gevestigde naam
“Microsoft is natuurlijk bij iedereen bekend”, vervolgt Koen. “Veel mensen werken al in een Windows-omgeving en zijn daaraan gewend. Daarom voelen veel professionals zich prettig bij de overzichtelijkheid en het gebruiksgemak van de cloudservices van Microsoft. Azure is nog wat minder compleet dan AWS, maar beide platforms bieden genoeg functionaliteiten op de gebieden die nodig zijn binnen ons werk. Zelf werkte ik eerder aan een project in Azure. We zetten voor een klant een volledige BI-omgeving op, gebruikmakend van de SQL-database. Deze database is gelijk aan de traditionele SQL-server database zoals developers die al jaren kennen. Dat maakte het makkelijker om bekend te raken met deze omgeving.”
Google Cloud: niche-speler op achterstand
Koen: “Google Cloud lijkt zich het meeste te richten op big data. Ik merk om me heen dat dit platform wat minder populair is en als clouddienst ook wat achterloopt. Het lijkt me lastig om de voorsprong die Amazon en Microsoft hebben, in te halen en om zich uit die nichepositie van big data te manoeuvreren. Snowflake, een snel opkomende database, had bijvoorbeeld in eerste instantie alleen ondersteuning voor AWS en Azure, pas later ook voor Google Cloud. Reden waarom wij Google op dit vlak links hebben laten liggen.”
Schaalbaarheid
Door de komst van de online platforms is schaalbaarheid van databases in veel gevallen slechts het omzetten van een schuifje. Het valt Koen op dat de databases van AWS en Azure schaalbaar zijn, maar daarvoor nog wel wat downtime nodig hebben. “Om die reden zou ik tijdens werkuren niet zomaar opschalen, omdat gebruikers dan tijdelijk geen gebruik kunnen maken van de data. Wij werken graag en veel met database Snowflake. Hiermee is het mogelijk om op te schalen zonder downtime. Hiermee kun je op momenten met piekbelasting gemakkelijk op- en afschalen, zonder nadelige gevolgen.”Mijn eerste 6 maanden bij Wortell
Gebruikerservaring en bugs
Alle clouddiensten werken met een eigen portal waarin je je eigen werk beheert en apps configureert. Ze hebben ook allemaal een eigen user interface. Koen: “Alle drie de portals zijn in het begin behoorlijk overweldigend door de hoeveelheid opties en functies. Naar mijn mening werkt die van Azure het prettigst, maar dat kom ook omdat ik hier het meest mee heb gewerkt.” Bugs in de systemen zijn uiteraard vervelend. “Op Redshift ben ik wel tegen één of twee bugs aangelopen”, vertelt Koen. “Uiteindelijk hebben we hier omheen gewerkt, maar het doet toch wat af aan de ervaring die je met zo’n database hebt. Ook in de portal van AWS liep ik tegen bugs aan, maar die was op dat moment dan ook nog in Beta-fase na een overhaul. Niet erg, maar het brengt wel extra werk met zich mee.”
Documentatie en community
Als developer kan Koen met alle drie de platforms intussen goed uit de voeten. En als hij aanvullende informatie nodig heeft? Dan hebben alle drie de aanbieders prima online oplossingen in de vorm van documentatie en een levendige community. Koen: “Ik vind dat alle aanbieders de documentatie prima op orde hebben. De community bij AWS en Azure is groter dan bij Google, dus bij die eerste twee heb je sneller een antwoord op je vraag. Wij gebruiken online documentatie vaak als naslagwerk, bijvoorbeeld voor syntax is het handig omdat je snel bepaalde codes kunt opzoeken. Ook dat is overal goed geregeld. Wat je steeds meer ziet, zijn instructievideo’s op YouTube. Hartstikke fijn, want hier wordt in korte tijd een onderwerp onder de loep genomen en stap voor stap uitgelegd.”
Definitieve voorkeur?
Een definitieve voorkeur voor één platform? Koen vindt het lastig om er eentje aan te wijzen. “Ze hebben elk hun voor- en nadelen. Als ik als bedrijf een keuze zou moeten maken, zou ik die laten afhangen van de gedane investeringen. Als je al met Linux werkt, ligt Amazon met AWS misschien meer voor de hand. Als alle systemen draaien op Microsoft en Windows, dan zou ik eerder kiezen voor Azure. Een goede developer lukt het zeker om alle drie de systemen voor zich te laten werken.”