Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
#1 Microsoft partner van NL
Console Werken bij

ChatGPT ‘versus’ Microsoft 365 Copilot: is dat wel de juiste vraag?

“Wat moeten we gebruiken: Microsoft 365 Copilot of ChatGPT?”
Blogs
Peter Usmany
20-9-2024

“Wat moeten we gebruiken: Microsoft 365 Copilot of ChatGPT?” Die vraag krijgen wij de laatste tijd vaak te horen. Maar eigenlijk is dit een kwestie van appels met peren vergelijken. Welke tool jij nodig hebt, hangt helemaal af van je werkwijze, doelen en behoeftes. Organisaties die met Microsoft 365 werken, halen veel waarde uit Microsoft 365 Copilot. Maar zij kunnen vaak ook flink profiteren van ChatGPT.

Wie een ultieme productiviteitsboost wil realiseren, doet er doorgaans verstandig aan om de twee tools slim te combineren. Waarom dat zo is, leggen we uit in deze blogpost!

Microsoft 365 Copilot: je tweede piloot in het Microsoft-applicatie-woud

Microsoft 365 Copilot fungeert als je assistent in de wereld van Microsoft-applicaties. Omdat de tool naadloos in de applicaties geïntegreerd is, kun je deze heel makkelijk voor je laten werken.

Wil je bijvoorbeeld een e-mail opstellen in Microsoft Outlook in een bepaalde tone of voice? Of moet je een specifiek, goed verwoord bericht delen in Microsoft Teams? Dit soort taken handelt Microsoft 365 Copilot snel voor je af. En alles wat je de tool laat doen, blijft binnen jouw tenant. Het wordt niet gedeeld met externen of gebruikt om het overkoepelende model te trainen. Je traint alleen de tenant voor jouw eigen doeleinden.

ChatGPT: creatieve alleskunner als slimme bijrijder

Wie heeft inmiddels níet van ChatGPT gehoord? Veel organisaties experimenteren volop met de tool en behalen fantastische resultaten, vooral op tekstueel gebied. Een groot voordeel van ChatGPT is bovendien dat je met de betaalde versie realtime toegang tot het internet hebt, waardoor informatie altijd up-to-date is.

Daarnaast kun je je eigen GPT’s bouwen en slimme prompts opstellen. Zo stem je de tool volledig af op jouw behoeftes. Wij hebben bijvoorbeeld Wortell GPT opgezet, waar weldoordachte prompts in zitten die we meteen kunnen gebruiken. Zo maximaliseer je je productiviteit!

Samen sterker: geen ‘of-of-situatie’

 

Kort gezegd, kiezen hoeft niet. Microsoft 365 Copilot en ChatGPT kunnen prima naast elkaar bestaan. Sterker nog, ze vullen elkaar goed aan. Door beide tools in de juiste situaties te gebruiken, haal je het meeste uit je IT-investeringen.

Omdat je de licenties afneemt per gebruiker, is het slim om goed na te denken over de kosten. Wie heeft genoeg aan één tool en wie heeft baat bij beide tools? Die afweging wil je voor iedere rol binnen de organisatie maken. Daarnaast is een goede communicatie belangrijk, zeker wanneer het gaat om zaken als privacy. Zorg dat alles goed is ingeregeld vanuit de IT-afdeling en dat eindgebruikers op de hoogte zijn van de regels en procedures.

De toekomst is nu: wat staat er op stapel?

De ontwikkeling van beide tools staat niet stil. Microsoft heeft bijvoorbeeld aangekondigd dat er een Microsoft Teams Copilot aankomt. Ondertussen blijft ChatGPT ook innoveren: de nieuwe functies en verbeteringen zijn amper bij te houden.

Ons advies: ga nu met deze tools aan de slag. Begin laagdrempelig. Verken bijvoorbeeld de mogelijkheden van de versie van Microsoft 365 Copilot die al deel uitmaakt van je abonnement.

Zo ontdek je hoe je de tools voor jou kunt laten werken en blijf je vooroplopen in een landschap dat zich razendsnel ontwikkelt!