Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner
#1 Microsoft partner van NL
Console Werken bij

Alles wat je nog niet wist over het vulnerability management proces

Blogs
MxDR (Managed eXtended Detection and Response)
4-7-2023

In een wereld waarin cyberdreigingen blijven toenemen, is ‘vulnerability management’  een term die steeds meer aandacht krijgt. Maar wat is vulnerability management nu eigenlijk? In deze blog gaan we dieper in op de voordelen en het proces zelf, zodat je weet hoe jouw organisatie zelf aan de slag kan.  

Wat vulnerability management precies inhoudt 

Vulnerability management is een risicomethode om kwetsbaarheden en foute configuraties te identificeren, evalueren, rapporteren en op te lossen. Zo krijgen kwaadwillende partijen geen toegang tot gevoelige data, en kunnen ze geen schade aanbrengen aan systemen en netwerken. 

Cybersecurity is een must geworden

Cybersecurity trendrapport 2023

Bedrijven moeten maatregelen nemen om te voldoen aan wet- en regelgeving, maar ook om hun concurrentiepositie te behouden en te versterken. Ons trendrapport laat je zien welke cybersecurity-trends in 2023 relevant zijn voor jouw organisatie en hoe je erop kunt inspelen. Wil jij ook weten hoe je jouw bedrijf beter kunt beschermen? Download vandaag nog jouw exemplaar!

Dat het hebben van een vulnerability management proces aan belang wint, is geen verrassing. Het is crucialer dan ooit om gebreken in systemen bloot te leggen en ze zo snel mogelijk op te lossen. Want cybercriminelen worden steeds inventiever. Ze zijn als het ware constant op zoek naar zwakke plekken.  

Wie geen (continu) vulnerability management proces op touw heeft gezet, zal kwetsbaarheden sneller over het hoofd zien. En zo komt het risico op een cyberaanval wel erg dichtbij. Organisaties die het slachtoffer zijn van hacking, worden dikwijls geconfronteerd met ernstige gevolgen: van diefstal van data, storingen tot uiteraard ook reputatieschade.

De voordelen van een vulnerability management proces  

Maak je werk van je vulnerability proces, dan zal je merken dat niet alleen je IT organisatie ermee gebaat is. De hele organisatie ondervindt verschillende voordelen:  

  • Risicovermindering: het identificeren en oplossen van kwetsbaarheden beperkt de risico's van datalekken, systeemstoringen en andere cyberaanvallen. Zo waarborgt de organisatie de continuïteit van haar bedrijfsactiviteiten, en voorkomt ze financiële en imagoschade.  
  • Verhoging van beveiliging: met vulnerability management worden jouw gevoelige gegevens veiliger bewaard. Dat draagt niet alleen bij aan betere beveiliging, ook voldoet je organisatie aan regelgevende en wettelijke verplichtingen. 
  • Kostenbesparing: doordat je zwaktes en risico’s tijdig opmerkt en oplost, kom je waarschijnlijk niet (snel) in aanraking met onverwachte kosten als gevolg van systeemstoringen en datalekken.  Het proactieve en dynamische karakter van vulnerability management levert dus een mooie kostenbesparing op.  

Vulnerability management is expertenwerk  

Om de voordelen te benutten, moet je natuurlijk de juiste aanpak hanteren.  

  • Stap 1: detecteer de problemen. Je begint met een lijst te maken van alles wat zich in het netwerk van je bedrijf bevindt (je activa). Dan gebruik je een tool om te zoeken naar problemen en bedreigingen, zodat je deze kunt voorkomen voordat ze je bedrijfsgegevens in gevaar brengen. 

  • Stap 2: prioriteer. Kies je de belangrijkste zaken uit de lijst en geef ze een waarde. Hierdoor weet je welke problemen je eerst moet aanpakken, en kun je makkelijker bepalen waar je de middelen het beste aan kunt toewijzen. 

  • Stap 3: evalueer de risico's. De volgende stap is om de risico's van elk probleem te onderzoeken, zodat je weet welke zaken écht je onmiddellijke aandacht vereisen. Dit hangt af van de urgentie en het niveau van de bedreiging, en van hoe belangrijk het probleem is. 

  • Stap 4: maak een rapport. Documenteer je bevindingen in een beveiligingsplan, rapporteer de problemen en geef aan wat er moet gebeuren om deze op te lossen. 

  • Stap 5: herstel. In deze fase is het tijd om de problemen aan te pakken en op te lossen, te beginnen met de meest urgente. 

  • Stap 6: controle en monitoring. Tot slot blijf je controleren of alles werkt zoals het hoort. Houd alles in de gaten om er zeker van te zijn dat bedreigingen worden geëlimineerd. 

Vulnerability management is met andere woorden expertenwerk. Het zou een spijtige zaak zijn mocht je heel wat investeren in een proces, dat uiteindelijk toch nog kwetsbaarheden bevat. Gelukkig kunnen de experten van Wortell je helpen! 

Benieuwd hoe je jouw organisatie optimaal beveiligd?

Samen met jou zetten we in op security awareness bij je medewerkers en garanderen we  24/7 beveiliging dankzij onze Managed Detection and Response oplossing. Meer weten? Contacteer ons voor een vrijblijvend adviesgesprek.