Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner
#1 Microsoft partner van NL
Console Werken bij

Hoe maak je de businesscase voor Microsoft Azure?

Blogs
10-9-2017
Veel organisaties voelen zich er prettig bij wanneer alle systemen die nodig zijn voor de bedrijfsvoering in eigen beheer zijn, het liefst in een serverpark op locatie. Zo zie je wat er gebeurt en zijn ook de beheerders in de buurt. Er kan niets misgaan, toch? Helaas zien we regelmatig hoe een bug, hack of verkeerde update tot grote problemen kunnen leiden, waardoor soms zelfs de hele bedrijfsvoering stil komt te liggen. Alleen deze reden al zou een sterke business case maken om over te stappen op Microsoft Azure, maar wij zien nog veel meer voordelen.  

Tot wel 50% kostenbesparing

Binnen je organisatie zijn er vele processen gaande. Sommige zijn elke dag continu bezig, anderen zijn slechts periodiek nodig. Maar de kans is groot dat je servers altijd zijn ingericht op je maximale bezetting, ook wanneer dit niet aan de orde is. Dit betekent dat voor een groot deel van de tijd er een overschot is aan beschikbare capaciteit, maar waar net zoveel voor wordt betaald als wanneer deze wel gebruikt wordt. Lourens Siderius, Business Development Manager bij Wortell, legt uit hoe deze verspilling in Azure wordt ondervangen. "We onderscheiden vijf verschillende soorten processen, onderverdeeld in hoe consistent zij aandacht vragen van servers:
  • On and off: dit zijn processen die periodiek voorkomen en de rest van de tijd uitstaan. Denk hierbij aan het verwerken van loonstroken of pensioenoverzichten.
  • Growing fast: veel organisaties laten kleine startups ontstaan binnen de organisatie als kweekvijver voor nieuwe ideeën. Wanneer een dergelijke startup aanslaat, zal deze in korte tijd veel moeten bijschakelen in rekenkracht van de servers.
  • Unpredictable bursting: denk hierbij aan crisis.nl, de rampenwebsite van de overheid. Op dit moment is deze niet nodig of operationeel, maar wanneer er een ramp voorkomt zal deze meteen toegankelijk moeten zijn voor alle Nederlandse inwoners.
  • Predictable bursting: voor zorgverzekeraars is de periode van november tot half januari een piekmoment, waarbij er honderdduizenden mensen op de website komen. De rest van het jaar zijn het slechts enkele tientallen per dag.
  • 24x7 steady: hier zitten alle ondersteunende processen in, die dag in dag uit draaien en continu beheer en support nodig hebben.
  Cloud Computing Paterns Zeker in het geval van predictable bursting kunnen de besparingen aanzienlijk zijn, wanneer je alleen maar gebruik maakt van de grotere capaciteit wanneer het nodig is. Van half januari tot november kan men de vraag aan met een kwart van de kracht die nodig is tijdens de piekmaanden. Bij de on-premises oplossing is het niet mogelijk om deze flexibiliteit te realiseren omdat al betaald is voor de maximale capaciteit in bijvoorbeeld de hardware. Bij Azure kan je elk moment van de dag je benodigde kracht opschalen of terugdraaien en betaal je alleen voor wat je gebruikt. Dat maakt de cloud een bijzonder lucratieve oplossing."  

Meest gestelde vragen en struikelblokken

"Overstappen op Azure is een stap die heel weloverwogen genomen moet worden. Werken in de cloud heeft namelijk invloed op ieders processen in de organisatie, en is voornamelijk een verandering van de organisatiestructuur en manier van werken dan een technologische verandering. Hoe overtuigend de business case voor werken in de cloud ook is, er zijn altijd een paar vraagstukken waar goed naar gekeken moet worden", aldus Lourens. "Daarom proberen we deze vragen meteen het hoofd te bieden, zodat de eerste drempel al verlaagd kan worden." Meest gestelde vragen en struikelblokken Hoe werkt de koppeling en integratie met mijn huidige IT-landschap? Dit verschilt uiteraard per organisatie en branche, maar hier zijn altijd oplossingen voor te bedenken. Zo kunnen bestaande licenties van Microsoft in sommige gevallen overgenomen worden van on-premises naar Azure en kunnen we in overleg kijken hoe de hardware een nieuwe functie toebedeeld kan worden. Om te starten is een hybride situatie zeer aan te raden, zodat de organisatie steeds meer bekend raakt met werken in de cloud en langzaamaan zullen er steeds meer functionaliteiten in Azure belegd worden. Pas wanneer de organisatie volwassen genoeg is om deze stappen te maken, zullen we een volgende fase ingaan.   Ik heb veel verschillende databases, software en besturingssystemen van verschillende leveranciers, hoe kan ik deze integreren tot 1 cloud oplossing? De kans is groot dat veel delen van deze maatwerkoplossingen standaard in Azure zijn opgenomen. In dat geval is het slechts een technische handeling van alle data en geschiedenis van je bestaande applicaties te koppelen met de gestandaardiseerde oplossing in Azure. Het voordeel hiervan is dat niet elke applicatie afzonderlijk hoeft te worden beheerd, omdat het gecentraliseerd vanuit Microsoft gebeurt.   Hoe veilig is de cloud en waar blijft mijn data? Azure heeft meer dan 24 datacenters over de hele wereld staan en dit aantal groeit gestaag. Op deze manier is jouw data altijd toegankelijk. Bovendien heeft Microsoft 3.000 mensen in dienst op security en geven ze hier jaarlijks meer dan één miljard dollar aan uit. Wanneer je het zo bekijkt, is de cloud veiliger dan elke andere on-premises oplossing hoe veilig deze dan ook kan voelen.  

De transitie naar Azure in de praktijk

Voor een grote zorgverzekeraar mag Wortell de 'Journey to the Cloud' begeleiden. Deze zorgverzekeraar heeft voornamelijk te maken met het 'predictable bursting'-model, waarbij aan het einde van het kalenderjaar veel bezoek op de website komt en de rest van het jaar slechts een fractie hiervan. Om de business case voor de overstap naar Azure te maken, zijn er een tweetal formulieren om de beste zorgverzekering te bepalen als eerste naar de cloud gebracht. Don van Meel, Operations Manager bij Wortell, begeleid deze digitale transitie. "Bij deze zorgverzekeraar zijn vrijwel alle onderdelen nog on-premises ingericht en hebben we een pilot gedraaid met twee online formulieren om deze naar de cloud over te zetten. De eerste vraag is dan: hoeveel willen we nu in de cloud gaan onderbrengen? Gaan we voor een IaaS, PaaS of volledige SaaS-oplossing? Er is gekozen voor een hybride vorm tussen PaaS en SaaS in, waarbij de meeste zaken wel bij Azure komen te liggen, maar een aantal onderdelen nog in eigen beheer gehouden worden." Nu duidelijk is hoe de toekomstige infrastructuur eruit komt te zien, is het financiële plaatje een interessante factor. "Wanneer we de huidige infrastructuur schematisch uittekenen en bij elke stap de benodigde kosten toevoegen om deze draaiende te houden, inclusief licenties, SQL-servers en beheerkosten, bleken deze toch hoger uit te vallen van men aanvankelijk dacht", aldus Don. "Combineer deze verbazing met de overcapaciteit, die geldt voor de rest van het jaar omdat alleen aan het einde van het jaar de piekperiode is, en men wil heel graag een oplossing zien voor deze verspilling. Dankzij Azure kunnen we voor het grootste deel van het jaar een kleinere server inzetten en daar ook minder voor betalen. Bovendien kunnen we zo bijschakelen voor hoeveel capaciteit er exact nodig is tijdens de piekmaanden en niet op basis van een ruime schatting. Dit zorgt bij deze zorgverzekeraar voor een totale kostenbesparing van 25% over de komende drie jaar."